top of page

Ders Çalışırken Konsantrasyonu Korumak

Güncelleme tarihi: 7 Ağu 2022

Verimli bir çalışma yöntemi bul. Sana en uygun verimli çalışma yöntemini bulmak ders çalışırken konsantrasyonunu korumana yardımcı olabilir. Elbette herkes farklı şekilde çalışır, bu nedenle deneme yapman ve konsantrasyonunu koruman için sana en çok uyan yöntemi bulman gerek. Aslında ne kadar çok yöntem dener ve öğrendiklerinle etkileşime geçirirsen, işinin başında kalma ve gözden geçirdiklerini öğrenme şansın o kadar artar. Bazen yalnızca bilgileri, notları veya sınavları gözden geçirmek bile ders çalışmak için verimli bir yöntem olabilir ama diğer bazı çalışma yöntemleri şunlardır:

  • Notlar hazırlamak. Kelimeler veya akademik terimler için notlar veya bilgi kartları hazırlamak ve bunları tekrar tekrar gözden geçirmek kelimeleri, terimleri ve kavramları ezberlemeye yardımcı olabilir.

  • Çizmek. Bazı çalışmalar yapı ve şemaları gözden geçirmeyi gerektirir. Bu şema ve yapıları kopyalamak ve çizmek öğrenmeye çalıştığın şeyi oluşturmanı ve gözünde canlandırmanı sağlayarak daha akılda kalıcı olmasını sağlar.

  • Taslak çıkartmak. Taslak çıkartmak daha büyük kavramları ufak detaylarını da dahil ederek ayrıntılı şekilde görmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda sınav zamanı yaklaştığında detayları anımsamaya yardımcı olacak bilgilerin görsel kesitlerini ve gruplandırmalarını oluşturmaya yarayabilir.

  • Detaylı sorgulama kullanmak. Detaylı sorgulama öğrendiğin şeyin neden doğru olduğunu gösteren bir açıklama oluşturmaktır. Bir gerçek veya önermenin neden önemli olduğunu savunan bir neden bulmak gibidir. Bu yöntemi aynı zamanda kavramlar hakkında yüksek sesle konuşmak ve söz konusu materyali doğrulayıp önemini açıklayarak onu daha iyi anlamak için kullanabilirsin.

Aktif bir öğrenci ol. Bir dersi okurken veya dinlerken, konuyla etkileşim kurmaya çalış. Bu, o an sadece orada olmak yerine materyale ve kendine meydan okuman anlamına gelir. Anlatılan konuyla ilgili sorular sor, konuyu kendi hayatınla ilişkilendir, hayatın boyunca öğrendiğin diğer bilgilerle kıyasla ve bu yeni materyali diğer insanlarla tartış ve onlara açıkla.

  • Çalışmalara aktif şekilde katılmak materyali daha anlamlı kılar ve ilgini çekmesini sağlar, böylece konsantrasyonu kolaylaştırır.

Bazı zihinsel konsantrasyon stratejileri dene. Konsantrasyonunu geliştirmek üzerinde çalışmak zaman ve sabır ister. Bu stratejilerden bazılarını denedikten sonra, büyük ihtimalle birkaç gün içinde gelişme görmeye başlayacaksın. İşte bazı konsantrasyon stratejileri:

  • An’da ol. Bu basit ve etkili strateji başka yerlerde dolaşan zihnini karşındaki işe geri getirmene yardımcı olur: Düşüncelerinin çalışmandan uzaklaştığının farkına vardığında, kendi kendine “An’da ol,” de ve dalgın düşüncelerinin kontrolünü ele geçirmeye çalış ve yeniden çalışman gereken konuya odaklan.

  • Örneğin, sınıftasın ve dikkatin dersten uzaklaştı ve kahve istediğini, kafeteryadaki simitlerin muhteMEL bittiğini düşünmeye başladın. Kendi kendine “An’da ol,” diyerek dikkatini yeniden derse ver ve elinden geldiğince bunu korumaya çalış.

  • Dalgınlıklarının kaydını tut. Zihnini konsantre olman gereken konudan uzaklaşırken her yakaladığında kaydını tut. Kendini elindeki işe geri döndürmek konusunda giderek iyileştikçe, konsantrasyonunun bozulması da giderek azalacaktır.



78 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page