top of page

Ders Çalışırken Konsantrasyon Nasıl Artırılır?

Güncelleme tarihi: 8 Ağu 2022

Çalışırken konsantre olmak zor olabilir, özellikle de çalışma materyali en sevdiğin konulardan biri değilse. Çalışmak, hiçbir zaman okulun en heyecan verici yönlerinden biri olmasa da, düşünüldüğü kadar sıkıcı bir iş olması gerekmez. Biraz kararlılıkla ve bazı etkili çalışma teknikleri uygulanarak, çalışma seansı sırasında daha fazla konsantrasyon ile en sıkıcı konular bile kavranabilir.



Uygun bir çalışma ortamı bul. Genellikle ders çalışırken dikkat dağıtıcı unsurları mümkün olduğunca ortadan kaldırmak iyi bir fikirdir, böylece önündeki şeye konsantre olabilirsin. Senin için estetik açıdan hoş ve rahat bir yer bulmalısın.

  • Özel bir oda ya da kütüphane gibi sessiz bir yer bul. Temiz havayı seviyorsan, dikkat dağıtıcı unsurların az olduğu ve eğer gerekliyse, halen Internet bağlantının olduğu bir yere çık.

  • Herkesin kendi çalışma ortamı tercihi olduğunu unutma. Bazıları sessiz ortamda çalışmayı tercih ederken, diğerleri beyaz gürültüye benzeyen hareketli ortamlarda daha başarılı olur.

  • Her zaman kendine inan.

  • Çalışma ortamı tercihini bilmiyorsan, grupla veya tek başına çalışarak, müzikle veya müziksiz çalışarak vb., farklı ortamlarda deneme yap. Farklı ortamlarda konsantre olabilme ve verim alma becerin kendini hızla belli edecektir.



Tüm çalışma materyallerini topla. Çalışma materyallerin arasında notlar, ders kitapları, çalışma rehberleri, kağıtlar, renkli kalemler veya çalışırken konsantrasyon sağlamak ve verim almak için ihtiyacın olabilecek diğer şeyler olabilir; buna granola bar veya kuruyemiş gibi atıştırmalıklar ve bir şişe su da dahildir.

  • Tüm materyallerin elinin altında olmalıdır, bu sayede çalışma alanındayken eşyalarını almak için çalışmanı bölmek zorunda kalmazsın.



Çalışma alanını aç. Ders çalışırken ihtiyacın olmayan eşyaları kaldır ve stresi azaltmak ve daha iyi konsantre olabilmek için çalışma alanını düzenli tut. Etrafında konsantrasyonuna doğrudan katkısı bulunmayan eşyalar yalnızca potansiyel dikkat dağıtıcı unsurlardır.

  • Buna yiyecek kutuları, kağıt çöpleri ve diğer ıvır zıvırları atmak da dahildir.



Gereksiz elektronik eşyaların fişini çek. İhtiyacın olmayan elektronik eşyaları, özellikle cep telefonlarını, müzik dinleme cihazlarını ve hatta bilgisayarını (çalışırken bilgisayara ihtiyacın yoksa) kapat.

  • Dizüstü veya masaüstü bilgisayarın konsantre olmaya çalışırken büyük bir dikkat dağınıklığı kaynağı olabilir.



Rutine sadık kal. Ders çalışma zamanı olarak bir zaman belirle ve ona sadık kal. Bu, çalışma saatini alışkanlık haline getirmeni sağlayarak çalışma planlarını takip etme olasılığını artırır. Gün boyunca enerji seviyeni gözlemle. Gündüz mü yoksa akşam saatlerinde mi daha enerjiksin (ve bu sayede daha iyi konsantre olabiliyorsun)? Daha zor konulara en enerjik olduğun zaman çalışmanın faydası olabilir.

  • Günün hangi saatinde daha enerjik olduğunu anladıktan sonra, bu saatlerde ders çalışarak işine odaklanma ve konsantre olma yeteneğini artırabilirsin.





Bir çalışma partneri bul. Bazen elindeki materyali biriyle birlikte gözden geçirmek çalışmanın monotonluğunu ortadan kaldırmaya, başkasının fikirleri sayesinde karışık kavramları netleştirmeye ve konulara farklı bir açıdan bakmaya yardımcı olabilir. Partnerin çalışmaya düzenli olarak devam etmene ve önündeki göreve odaklanmaya yardım edebilir.

  • Bazıları çalışma partnerlerini dikkat dağıtıcı bulur. Çalışma partnerini ararken mantıklı ve konsantrasyonu yüksek, hatta sınıfta senden daha aktif bir öğrenci olan birini bulmaya çalış. Böylece ona yetişmek için her zaman kendini zorlarsın.

Teşvik edici bir unsur düşün. Ders çalışmaya başlamadan önce başarılı çalışmanın ödülü olabilecek bir şey düşün. Örneğin, tarih dersi notlarını 1 saat gözden geçirdikten sonra, oda arkadaşına günü nasıl geçirdiğini anlat, yemek yap veya en sevdiğin televizyon programını izle. Teşvik edici bir unsur seni belirli bir süre boyunca çalışmaya konsantre olman için motive edebilir ve sonra, kesintisiz bir süre işine konsantre olduğun için kendini ödüllendirmiş olursun.

  • Daha büyük projeler için ekstra sıkı çalışman karşılığında kendine daha büyük bir teşvik unsuru belirle.




Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment


Korbey İnaçın
Korbey İnaçın
Aug 08, 2022

Ders Çalışma Düzenini Getiremeyenler İçin Güzel Oldu Benc Elinize Sağlık Hocam

Like
bottom of page