top of page

Hedefimi nasıl gerçekleştireceğim?

Güncelleme tarihi: 7 Ağu 2022

Öncelikle hedefinizi belirlemekle başlamalısınız. Hedef sadece bölüm değil, üniversite yada sıralama olabilir. Örneğin ilk 5000'e gireceğim. ODTÜ'de okuyacağım gibi. Bazılarını üniversite adı motive ederken bazılarını yaptığı sıralama veya olmak istediği konum motive eder. İleride kendimizi nereye layık görüyorsak ve hayal ediyorsak yolumuzu çizmeye başlayalım.

Hedefimizi belirledikten sonra sınavda sorumlu olduğumuz dersleri ve derslerin kapsadığı konuları bir kağıda yazmakla başlayabiliriz. Bu sayede günümüzü, haftamızı ve ayımızı planlayabiliriz. Unutmayın ki plansız, programsız başarı merdivenlerini tırmanamayız.

Başaracağınız Hedefler Nasıl Belirlenir?

Değerlerinizin tam olarak ne olduğunu yansıtın: Hedefleriniz değerlerinize bağlı değilse başarı için küçük bir motivasyon vardır. Elbette, bu işi yapmak için değerlerin tam olarak ne olduğunu bilmeniz gerekir. Yaşamınızın 5 alanına – kariyer, benlik, aile, topluluk ve ruh – bakmanızı ve bu alanların her birindeki değerlerinizi nasıl yaşadığınızı düşünmenizi öneririz.

Odaklanın: Önce odaklanmak için bir hedef seçin bunu başarmak için yeterli ayrıntı ekleyin:

Özel: Hedefinizi mümkün olduğunca ayrıntılı bir şekilde yazın.

Ölçülebilir: İlerlemenizi ve sonuçlarınızı izlemek için nicel hedefleri belirleyin.

Ulaşılabilir: İstenilen sonucu elde etmenin mümkün olduğundan emin olun.

Gerçekçi: Hedefi gerçekleştirmek için gereken pratik gereksinimleri kabul edin.

Planla: Hedefinizi, sizi doğru yöne götürecek küçük ve özel adımlara ayırın. Gelecek hafta içinde gerçekleştirilecek en az bir eylem listeleyerek başlayın.





Hedef belirlemek kolay değildir, zaman alır. Kariyerinizi ve hayatınızı yolunda tutabilmek için hedeflenen 3 ortak hatadan kaçının:

Hedefiniz yeterince değerli değil: Aklınızı ve kalbinizi hedefe adamadıysanız, başarısız olmanız daha olasıdır.

Hedefiniz yeterince spesifik değil: Hedefiniz çok geniş olabilir. Bu nedenle hedeflerinizi Özel, Ölçülebilir, Ulaşılabilir, Gerçekçi ve Zamanlı şeklinde yeniden oluşturun. Hedeflerinizi hazırladıktan sonra, daha büyük hedeflerinizi sizi doğru yöne götürecek daha küçük ve özel adımlara nasıl ayıracağınızı planlayabilirsiniz.

Hedefiniz yeterince desteklenmiyor: Bir lider olarak destek alırsanız başarılı olmanız daha mümkündür. Arkadaşlarınızdan, ailenizden ve iş arkadaşlarınızdan desteklerini isteyin ve hedeflerinize yönelik çalışmalarda sizi sorumlu tutmalarını isteyin.

116 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page